Rád bych se zeptal, jestli tu má někdo zkušenosti s komerčním pojištěním cizinců v CZ (povinné pro žádost o pobyt). Zkušenosti, ne reklamy nebo skryté reklamy, děkuji. Technicky mě zajímá toto: 1. aby bylo kryté těhotenství a porod (rozumím, že v komplexním je vždy, ač s čekací dobou, v základním trochu tápu, co by vyhodnotili jako "neodkladnou péči") 2. když ho uzavřu řekněme na rok, a pak ho budu prodlužovat, počítá se znovu ta čekací doba? 3. nějaká varianta s případným návratkem při zrušení/přechodu do veřejného pojištění? 4. Schengen, péče o novorozence a podobný "vychytávky" nejsou potřeba 5. všude se chvástají, jak komplex kryje vlastně v rozsahu veřejného, ovšem dodávají, že nekryje nemoci vzniklé před přicestováním, což se dá navléknout v podstatě na cokoli, nějaké zkušenosti s odmítnutím péče/výlukami?  6. našel jsem komplexní od ca. 15k/rok, při zrušení 20% storno, tj. hledám nějaký šikovný poměr ceny/krytí/případného storna, kdyby někdo měl zkušenost, web je tak zasviněnej reklamama, že dostat se k nějaký rozumný nabídce je fakt výživný... Díky  .

Pojištění cizinců v CZ

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

33 reakcí

Rád bych se zeptal, jestli tu má někdo zkušenosti s komerčním pojištěním cizinců v CZ (povinné pro žádost o pobyt). Zkušenosti, ne reklamy nebo skryté reklamy, děkuji.

Technicky mě zajímá toto:
1. aby bylo kryté těhotenství a porod (rozumím, že v komplexním je vždy, ač s čekací dobou, v základním trochu tápu, co by vyhodnotili jako "neodkladnou péči")
2. když ho uzavřu řekněme na rok, a pak ho budu prodlužovat, počítá se znovu ta čekací doba?
3. nějaká varianta s případným návratkem při zrušení/přechodu do veřejného pojištění?
4. Schengen, péče o novorozence a podobný "vychytávky" nejsou potřeba
5. všude se chvástají, jak komplex kryje vlastně v rozsahu veřejného, ovšem dodávají, že nekryje nemoci vzniklé před přicestováním, což se dá navléknout v podstatě na cokoli, nějaké zkušenosti s odmítnutím péče/výlukami? 
6. našel jsem komplexní od ca. 15k/rok, při zrušení 20% storno, tj. hledám nějaký šikovný poměr ceny/krytí/případného storna, kdyby někdo měl zkušenost, web je tak zasviněnej reklamama, že dostat se k nějaký rozumný nabídce je fakt výživný...

Díky

0

já použil Uniqu ale nějak jsem do podrobna nezkoumal, jen že to muselo být.

0 Citovat

mně vychází nejlevnější komplex ta pojišťovna, co tu na ni spammeři furt tlačí reklamu, 15k za rok, k tomu 20% storno při zrušení...to mě až překvapuje, vzhledem k tomu, že minimální pojistné ve veřejnym je už kolem 3k/měsíc....

0 Citovat

já tenkrát platil 9113 7.5 měsíce co teď koukám. ani nevím o kolik jsme přišel když žena začala pracovat a pojištění jí normálně platil zaměstnavatel. Bral jsem to jako nutnou daň.

0 Citovat

trochu off-topic - vyplatí se, aby byla plně zaměstnaná? Co jsem slyšel, v CZ musí člověk pracovat 35 let, aby měl důchod, jinak veškeré odvody jeho a zaměstnavatele spadly do žumpy...tohle stupidní pravidlo jsem potkal jen tady, jinde dostávaj důchod podle odpracovanejch let....
(pokud je tvoje žena hodně mladá, otázka je N/A :-))

0 Citovat

otázka co myslíš tím jestli se vyplatí. Ona prostě normálně dělá aby měla peníze takže jí se to vyplatí. Má normální lékařskou péči jako český občan, u toho důchodu je to otázka země. U některých se do těch 35 let započítává i práce z té jejich země. U Filipín máme smůlu. Ono než by to tu odpracovala tak já budu vetchý stařít nad hrobem nebo spíš ve hrobu :)

Ona vlastně přispívá na můj důchod bez nároku na odměnu pro sebe.

Jinak vzhledem k tomu co provádí Rusáci a další idioti v současný době já už ani důchod moc neřeším, stejně půjde časem všechno na zbrojení.

0 Citovat

no že když jí nedaj důchod, mohlo by být lepší dělat na IČO, než dávat desítky procent platu do černý díry...

0 Citovat

Pravidlo je, že pokud nemá zaměstnání, musí si platit komerční zdravotní pojištění, dokud nezíská trvalý pobyt.

U IČO by mohlo stačit, že až ho získá, bude si platit minimální odvody na sociální a zdravotní (nutno ověřit). Ale vyjde to dráž jak komerční pojištění (není potřeba ověřit). Pak je samozřejmě otázka, kolik bude vydělávat a dá se porovnat výhodnost toho či onoho řešení.

A pozor - to, co se započítává nebo nezapočítává do důchodu nebo minimální počet odpracovaných let není v dlouhodobém horizontu směrodatné. Stačí jedna novela nebo přílepek k jinému zákonu a je to jinak.

3 Citovat

Za mě je nejlepší možnost při vyzvednutí víza nebo dlouhodobého pobytu na konzulátu předložit pojištění nutné a neodkladné péče na 90 dní pobytu a komplexní zdravotní pojištění na zbytek pobytu. Pokud se jedná o sloučení rodiny, cizinec bude mít volný přístup na trh práce a může začít pracovat. Poté může komplexní pojištění zrušit, protože bude zaměstnaný. Jako zaměstnanec bude mít zdravotní pojištění téměř na stejné úrovni jako český občan (nemůže ale využívat výhody pojištění při cestách po EU, jinak je pojištění srovnatelné). Nikdo pak neřeší, zda byla nějaká nemoc před příjezdem na území nebo ne.

Známe případy, kdy pojišťovna neproplatila operaci, protože problém byl ještě před příjezdem na území ČR. Také byl případ, kdy pojišťovna nechtěla proplatit operaci u dětí narozených v ČR, protože tvrdila, že nemoc byla dědičná, a to se neproplácí. Až zásah lékaře s dopisem, že podle studií nejde o 100% dědičnou nemoc, a že existují i studie, které to potvrzují, donutil pojišťovnu k proplacení (jednalo se o částku přes 500 000 Kč, pokud se nepletu).

Při žádosti o trvalý pobyt také bude hrát roli, zda cizinec před podáním žádosti v ČR pracoval a platil daně, nebo ne. Co se týče dítěte, pokud otec bude českým občanem, dítě po narození automaticky získá české občanství a jeho pojištění bude platit stát.

Podrobnosti a aktuální informace je vždy nejlepší získat přímo na Ministerstvu zahraničních věcí a Ministerstvu zdravotnictví, kde vám poskytnou nejpřesnější a nejaktuálnější údaje.

0 Citovat

M5: 

no v dlouhodobém horizontu je tohle pravidlo 35 let v podstatě odjakživa, nemyslim, že by někdo novelizoval zrovna toto :-) 

U IČO platíš minimální paušál odvod, což bude sice od ledna 10k, ale u zaměstnání jde na sociální přes 30%...tedy jakmile máš přes 30k příjem, vychází mi to líp...

0 Citovat

V38: obávám se, že na Ministerstvu mi těžko poreferujou o plnění a výlukách jednotlivých pojišťoven, nemluvě o tom, že soudný člověk samotný kontakt s "ministerstvy" raději omezí na nezbytné minimum....

Mimochodem to vyžaduje vnitro, ale jako test AI bota asi dobrý...

1 Citovat

Před pár lety byl s pojišťovnami pořádný zmatek, když politici usoudili, že pouze PVZP je kvalitní pojišťovna a bude poskytovat pojištění komplexní péče, zatímco ostatní pojišťovny jako ERGO, Maxima, Slavia, AXA, Uniqa atd. mohou poskytovat jen pojištění nutné a neodkladné péče. Z toho, co znám lidi, kteří začali s pojištěním nutné a neodkladné péče a následně přešli na pojištění komplexní péče, které bylo možné sjednat pouze u PVZP.

Tím, že PVZP získala toto privilegium, okamžitě zrušila všechny slevy, které měla kvůli konkurenčnímu boji. A protože všichni cizinci museli být pojištěni u PVZP, dostupnost lékařů a možnost se objednat k praktikovi klesla na nulu. PVZP se jen vymlouvala na to, že klientů je příliš mnoho a že nestíhají, ale peníze za pojištění inkasovali i nadále. Nejhorší to bylo u dětí, protože dítě nemohlo být zaměstnancem.

Teď už asi situace vypadá jinak, ale i tak je nejlepší řešení mít pojištění v rámci zaměstnání, pokud to jde. Co se týče té zmínky o informacích z Ministerstva zdravotnictví, trochu jsem to přehnal. Měl jsem na mysli spíše informace přímo od jednotlivých zdravotních pojišťoven.

0 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

Co jsem slyšel, v CZ musí člověk pracovat 35 let, aby měl důchod, jinak veškeré odvody jeho a zaměstnavatele spadly do žumpy...tohle stupidní pravidlo jsem potkal jen tady, jinde dostávaj důchod podle odpracovanejch let.... 

Nechce se mi to hledat, ale když jsem se na to před mnoha lety díval, toto platilo u běžného věku odchodu do důchodu. Od určitého věku o x let později by už měl mít nárok na důchod (samozřejmě krácený) i ten, kdo odpracoval míň let. Úvahy o novelizaci tohoto pravidla nějaké byly.

Jinak ale spoléhat se na to, že za 20 let a více budou podobné důchody vůči platům jako dosud, je bláhové. Já jsem v tomto nebyl optimista už někdy před 20 lety a to jsem ani nepředpokládal, že přijdou takové deficity kvůli covidu (respektive způsobech vypořádávání se s ním) a v dalších letech kvůli zbrojení (stačil by demografický vývoj v dlouhodobějším horizontu). Důchodcům nepomůže ani volba populistů, protože vládě zahraniční investoři nepůjčí.

2 Citovat

No pravidlo pro nárok pro důchod cizinců je jasné, 35 let odmakáno.

Já už dovezld druhou manželku z třetí země tak to mám vše dvakrát nastudované. Největší pakárna je přechod od víza k přechodnému pobytu, to je nekonečný ojeb. Ale abych se vrátil k původnímu dotazu v tématu ty budeš řešit ten porod jakože už je těhotná nebo to je výhledově?

Jinak OSVC je za mě blbost, přece jen platit měsíčně  4 759sp a 3143zp je docela dost. V zaměstnanání člověk odvede míň, větší část platí zaměstnavatel a ješt ěmá dovolenou a nemusí se člověk o nic starat :)

2 Citovat

Brumák: Počti si zde - https://www.cssz.cz/starobni-duchod-podrobne

Povinná délka pojištění je ale otázkou jednoho přílepku. Rozhodně, až my půjdeme do důchodu, to už bude dávno jinak. Méně nebo více, ale ne stejně.

Aktuálně: V případě, že pojištěnci nevznikl nárok na starobní důchod podle ust. § 29 odst. 1 ZDP, vznikne mu nárok na starobní důchod podle ust. § 29 odst. 2 ZDP, pokud získal dobu pojištění nejméně 20 let a dosáhl po roce 2024 věku alespoň o 2 roky vyššího, než je důchodový věk stanovený podle § 32 ZDP pro muže stejného data narození.

0 Citovat

to je fakt supr jen se to netýká cizinců

0 Citovat

Podstatný detail, co v tom výcucu na webu není.

EDIT: Ale snad už do 10 let z nich uděláte občanky... Takže se to na ně použije.

0 Citovat

bugr napsal(a):

Jinak OSVC je za mě blbost, přece jen platit měsíčně  4 759sp a 3143zp je docela dost. V zaměstnanání člověk odvede míň, větší část platí zaměstnavatel a ješt ěmá dovolenou a nemusí se člověk o nic starat :)

A co když ti zaměstnavatel dá na IČO o svoje odvody víc? Myslim celkem běžná praxe, co kolem sebe poslouchám...

0 Citovat

Mıchal napsal(a):

Podstatný detail, co v tom výcucu na webu není.

EDIT: Ale snad už do 10 let z nich uděláte občanky... Takže se to na ně použije.

To je pravda. Blbý je, že těch 35 není jen pro cizince. Mám jednu kámošku, co to neřešila, a teď povinně přesluhuje, aby vůbec dostala důchod...

0 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

[citace="bugr "]

A co když ti zaměstnavatel dá na IČO o svoje odvody víc? Myslim celkem běžná praxe, co kolem sebe poslouchám...

[/citace]Je i není. Co tak vím z okolí v IT. Obvyklé je, že zaměstnavatel ti řekne. Na HPP bychom ti dali 70k/měsíčně, to je 54k čistého. Nebo můžeš na IČO a fakturovat 85-90k/měsíčně a mít 70k čistého (teď to počítat nebudu). Ale vtip je v tom, že ty odvody (ze strany zaměstnavatele) jsou dalších skoro 24k a k tomu přicházíš o benefity a měsíc volna (dovolená, svátky). Málokomu zaměstnavatel při přechodu na IČO zachová celou tuhle částku nebo aspoň její většinu. U jednodušších lidí to funguje a myslí si, jak vydělali. Ale pokud si mají pořádně odkládat na důchod a platit nějaké pojištění pracovní neschopnosti, tak to bývá dost často hra s nulovým součtem.

Pokud máte cizinku a ona nevydělává hodně, bude potřebovat pro přechodný a trvalý pobyty prokazovat svůj příjem. Mnohem jednodušší to je s HPP.

1 Citovat

No já slýchám spíš variantu 65/100 než 70/85-90, a tam už to vychází zajímavěji :-)

Jako u lidí, co tu hákujou celej život, je to pochopitelně ke zvážení, ale u lidí, co dostanou místo důchodu nakáleno, ač odváděli stejně, chápu, že volí jiný varianty.

0 Citovat

Mıchal napsal(a):

Je i není. Co tak vím z okolí v IT. Obvyklé je, že zaměstnavatel ti řekne. Na HPP bychom ti dali 70k/měsíčně, to je 54k čistého. Nebo můžeš na IČO a fakturovat 85-90k/měsíčně a mít 70k čistého (teď to počítat nebudu). Ale vtip je, že ty odvody jsou dalších skoro 24k a k tomu přicházíš o benefity a měsíc volna (dovolená, svátky). U jednodušších lidí to funguje a myslí si, jak vydělali. Ale pokud si mají pořádně odkládat na důchou a platit nějaké pojištění pracovní neschopnosti, tak to bývá dost často hra s nulovým součtem.

Co si, kefalín, predstavujete pod tým odpočtem "dalších 24 tisíc"? To je výmysl. Tak bacha na ty "jednodušší lidi".

ITák co fakturuje 90K měsíčně, tak má dvě možnosti - buď pouzivat paušální výdaje, nebo pouzivat pausalni dan. Kazdé ma své.

Pokud si vybere režim "paušální výdaje", tak je to čistého 72 000 měsíčně . Žádné "další odvody 24 tisíc" neplatíš - odvody jsou těch 18 tisíc mezi 90 a 72.

Pokud tentýž člověk bude v režimu "paušální daň" (což může), tak bude mít čistého měsíčně 80 000 (cca 10 000 je paušální odvod na daně + socka + zdravko) . žádných dalších 24 tisíc 

Pokud vyjdu z tvého příkladu, tak 70 tisíc hrubého je čistý příjem 53 čistého. Rozdíl oproti danovemu paušálu 27 tisíc / měsíc.

Pokud vezmu v úvahu roční částky (zaměstnanec 12 měsíců, ičař   11 - k zahrnutí dovolené), tak jsme na 636 tisíc (zaměstnanec) / 880000 (ičař v danovem paušálu). TO je rozdíl přes 20 000 měsíčně. 

0 Citovat

Jakých 24k? Odvody ze strany zaměstnavatele.

0 Citovat

no, ty jsi o tech 24tisich psal jako o odvodech icare.

0 Citovat

Psal jsem to o půlnoci pro chytré lidi... Teď jsem tam doplnil pár dalších slov, aby to pochopil úplně každý.

Přechod na IČO se začíná vyplácet až od 50k a výše na HPP. Za předpokladu, že ti zaměstnavatel převede většinu odvodů NEBO i s nižším příjmem, pokud budeš komplet kašlat na spoření na důchod a pojištění pracovní neschopnosti, případně jsi cizinec, co nebude mít nárok na český důchod nebo si to myslí.

Do té tvé kalkulace jsi ještě zapomněl zahrnout státní svátky (cca 12 dnů), spolu s dovolenou se dostáváš na 1,5-2 měsíce, které nefakturuješ. Dále pryč stravenky, penzijko, multisport, služební tarif, další benefity, kupuješ si vybavení za své.

V tom příkladu, co jsi psal, pak už rozdíl je jen kolem 150k ročně. Z toho máš dolů dalších 11k za stravenky, 11k za příspěvek na penzijko, 6k na služební tarif, 15k na noťas, co si musíš rozpočítat (u paušální daně ho ani odepisuješ, mám pocit), příspěvek na multisportku. Z toho, co ti zbude bys měl vzít komerční pojištění pracovní neschopnosti (pokud je ti pod 30, můžeš na to zatím kašlat) a pak nějak investovat/odkládat na důchod a vzhledem k tomu, že na důchod od státu, i kdyby byl pak podle současného poměru k platu, nemůžeš jako ičař spoléhat, 3k měsíčně budou minimum. Někdo si najme účetní, někdo jen koupí účetní software. Do toho se ještě musí uvážit nulové odstupné, když se tě firma zbaví. A u ičaře to jde fakt snadno a rychle. Taky je možné, že ti za rok přijde objednávka na méně jak těch 200-220 MD.

Samozřejmě, zbyde tam i tak pár desítek tisíc ročně, ale je otázka, zda to stojí za ty ojeby a zejména problémy při dokazování příjmu pro přechodný/trvalý pobyt pro tu cizinku.

Na fakturování fakt minimálně 5000 za den, spíš více. 

2
33 reakcí